Mali kruhek so na Škofjeloškem v 18. stoletju začele izdelovati loške redovnice klarise, proti koncu stoletja pa se je izdelava kruhkov razširila med širše prebivalstvo. Njegove sestavine že od takrat ostajajo enake – moka, med in različne začimbe. To medeno pecivo že od nekdaj predstavlja ljubezen in obilje. Mali kruhek so včasih izdelovali in pekli ob cerkvenih in osebnih praznikih, veljalo je za svatbeno in ljubezensko pecivo. Danes se mali kruhek peče tudi ob drugih priložnostih, s svojimi sestavinami je praktično nepokvarljiv in zdrav prigrizek za vsak dan.
Tradicijo izdelave malega kruhka nadaljujejo mojstrice rokodelke in ga izdelujejo na dva načina; v Škofji Loki se mali loški kruhek odtiskuje v ročno rezbarjene lesene modele, v Železnikih in Dražgošah pa dražgoški kruhek izdelujejo povsem ročno …
Vir

Petra Plestenjak  je rezbariti pričela že kot otrok, saj je bila že od malega obkrožena z očetovimi risbami in izrezljanim lesom starega očeta. Z veseljem je preživljala svoj prosti čas z dletom v rokah kot osnovnošolka, gimnazijka in študentka. Od leta 1978 sodeluje na razstavah, skupinskih – doma in v tujini, pa tudi samostojno. Iz lesa izrezuje figure, tako človeške, kot živalske ter ornamente. Specializirala se je predvsem za izdelovanje modelov za mali kruhek, s čimer nadaljuje družinsko tradicijo.
Vir

V VDC Kranj, enoti Škofja Loka, je gospa Petra Podlogar izvedla delavnico izdelava malega kruhka. Pripravljeno testo so uporabniki vtisnili v različne kalupe iz hruškovega lesa. Testo smo nato spekli in na koncu premazali z medeno glazuro.
Dišalo je po vsej enoti, s kruhki pa smo se posladkali ob kavi.

Hvala gospe Petri Plestenjak za prijetno in doživeto izvedbo delavnice.

Leave A Comment