13. november je mednarodni dan prijaznosti, ki ga v Sloveniji pospešeno zaznamujemo zadnjih nekaj let in katerega uradni nosilci so v društvu Humanitarčki, ki si utopično želijo, da bi prijaznost preprosto postala del našega vsakdana. Mednarodni dan prijaznosti obeležujemo od leta 1998, ko je bila podpisana deklaracija o prijaznosti. Leta 2015 je predsednica društva Ninna Kozorog namreč med potovanjem na Irskem na radiu poslušala oddajo o »prijaznosti«. Glede na to, da smo vsi iz otroštva navajeni predvsem nedeljskih čestitk in pozdravov je bila še toliko bolj presenečena nad oddajo, v katero so ljudje sporočali, kaj se jim je lepega zgodilo čez teden – katera naključna dobra dela so se jim zgodila ali pa so jih naredili sami. Še preden se je vrnila iz potovanja, je akcija stekla … . In tako se je rodil projekt Naključne prijaznosti tudi v Sloveniji. 13. november je tako dan, ko poskušamo na vsak način še spotencirati to medosebno prijaznost, ta majhna dela.
Akciji smo se pridružili tudi v VDC Kranj, enota Šenčur. S petimi barvami smo pobarvali okoli 40 kamenčkov, nato pa smo nanje narisali še poljubne motive, na zadnje strani pa smo napisali prijazne misli.

Kaj pomeni biti prijazen?
Aleš: Prijaznost je pomagati skrbnici pri kurjavi. Prijaznost je tudi deliti hrano.
Marko: To pomeni pomagati prijateljem.
Matjaž Ž.: Prijazen sem do mami, ker ji rad pomagam. Rad kuham, pometam dvorišče in še kaj.
Katja: Prijaznost pomeni, da se ne kregamo.
Sandra: Prijazen je moj prijatelj Marko, ker mi pomaga hoditi po stopnicah in včasih mi pomaga tudi pri oblačenju.
Mojca: Prijazen je tisti, ki ni hudoben, ampak je vljuden in pozoren.

Kamenčke prijaznosti smo postavili na mizico pri vhodu v našo enoto, kjer je tudi vhod v knjižnico. Upamo, da bo čim več kamenčkov našlo svoj novi dom in prineslo kanček sreče in prijaznosti novim lastnikom.

Več o projektu:
https://www.projektvida.org/kamenckiprijaznosti?fbclid=IwAR2iYklk1NGtfmFWfbdugQXZ9ltE7FLscckuMkFZnSzYQdv6Of39rT1Fr9s_aem_ASYXEmbsaCw1WXWfs0xh0t5J8rH_4BAmDS7JMZQ9lCuDxMgEzuV6-HMsX3Bf1r0XIOjOzGh5ZfRqu9fk88AoWDcR

Leave A Comment