V sklopu Tavčarjevega leta se Poljanska dolina predstavlja tudi v Ljubljani, v parku Tivoli je vse do 16. oktobra na ogled razstava Cvetje v jeseni. Razstava fotografij Cvetje v jeseni je priložnost za globlje spoznavanje življenja in dediščine dr. Ivana Tavčarja, ki je bil tudi župan Ljubljane, ter posebnosti njegove domače Poljanske doline.
Razstava na promenadi v Tivoliju je razdeljena na dva dela, na eni strani se predstavlja Poljanska dolina sama, druga stran promenade pa je namenjena Tavčarju in njegovemu življenju.

Narodni muzej Slovenije je naslednik prvega slovenskega muzeja: leta 2021 je praznoval dvestoletnico obstoja. Muzejska palača se je ob odprtju leta 1888 imenovala Deželni muzej za Kranjsko – Rudolfinum. V njej ponosno hranijo bogate in dragocene zbirke predmetov od kamene dobe do sodobnosti, numizmatično in grafično zbirko, v muzeju pa delujeta tudi oddelek za konserviranje in restavriranje ter bogata knjižnica.

Številni predmeti, ki so na ogled, sodijo v sam vrh svetovne kulturne dediščine. Med njimi izstopajo najstarejša piščal na svetu iz jame Divje babe, najdbe z Ljubljanskega barja in iz Ljubljanice, situla z Vač, edina staroegipčanska mumija v Sloveniji, pozlačeni kip emonskega meščana, gradbeni napis iz Emone, zlat germanski nakit iz obdobja preseljevanja ljudstev in srednjeveške lesene pasti.

Leave A Comment