Kapucini so bili po številu samostanov in redovnikov v 18. stoletju najštevilčnejša redovna skupnost na Slovenskem. Sedaj slovenska kapucinska provinca združuje 5 samostanov, enega pa imamo tudi v Škofji Loki, kjer živi šest bratov kapucinov.
Kapucinski samostan v Škofji Loki s cerkvijo sv. Ane je bil zgrajen leta 1709.
Brat Jakob nas je prijazno vodil po cerkvi in nam povedal marsikatero zanimivost o sami cerkvi, oltarju in njihovem redu. Razkazal nam je prostore samostana, jedilnico, njihov atrij z lepo umeščenim vodnjakom.

Ogledali smo si pasijonsko sobo, kjer je predstavljen Škofjeloški pasijon v sliki in besedi. Pasijon je leta 1721 zapisal kapucin pater Romuald – Lovrenc Marušič, ki je v letih med 1715 in 1727 deloval v Škofji Loki kot pridigar in voditelj procesije. Škofjeloški pasijon je najstarejše ohranjeno dramsko besedilo zapisano v slovenskem jeziku z dodatki v latinskem in nemškem jeziku in z režijskimi opombami in ga hranijo kot veliko dragocenost v njihovem samostanu.

Ogledali smo si tudi kapucinsko knjižnico, kjer imajo tudi do 500 let stare knjige. Med njimi je tudi faksimile Dalmatinove biblije.

Na koncu smo si pogledali še njihove zajčke in želvo rdečevratko 😊.
Bratu Jakobu se najlepše zahvaljujemo za njegovo vodenje, Jana mu je v zahvala izročila naš izdelek, piškotnico.

Leave A Comment