Od jeseni, pa vse do konca leta 2022, smo v enoti Šenčur izvedli štiri druženja s terapevtskim psom koker španjelom Vilijem in vodnico Niko, ki kot usposobljen terapevtski par delujeta pod okriljem Slovenskega društva za terapijo s pomočjo živali – Ambasadorji nasmeha. Kot pove že ime društva, druženja izzovejo nasmehe na obrazih, kar smo ob druženjih doživeli tudi v naši ustanovi. Vili in Nika sta popestrila naš vsakdanjik, kar je namen druženja in srčno vodilo društva.

Delavnice, ki jih izvajata Vili in Nika, temeljijo na stiku uporabnika s psom, na družabništvu s psom ter na iskanju možnosti za sprostitev in urjenje ter ohranjanje kognitivnih ter motoričnih spretnosti.
Vili s svojo naklonjenostjo in vdanostjo prispeva h krepitvi različnih področij uporabnikov in jih vzpodbuja k novim uspehom. Na naših srečanjih smo premagovali nezaupanje pred živaljo, ko je Vili nežno jemal hrano iz naših rok in sedel v naših naročjih – ta stik je bil velik doprinos k sprostitvi.
Naučili smo se pobirati pasje kakce in spoznali, kako pomembno je, da jih odvržemo v za to namenjene koše.
Preko raznih iger smo spoznali o psih na splošno in pasmi koker španjel veliko novega. Na primer to, da ima ta pasma izmed vseh najdaljša ušesa in da imajo psi kar 10 zob več kot mi, se pravi 42, zato ni čudno, da z lahkoto grizejo kosti.
Vili kot šolan pes veliko zna, kar je pokazal preko ukazov, ki smo se jih naučili podajati tudi mi in ga za izvedbo trika nagradili s priboljški.
Vilija smo tudi krtačili, kar je za negovanje pasje dlake zelo pomembno.

Veselimo se, da nas bo Vili z vodnico Niko obiskoval tudi v prihajajočem letu in z novimi dogodivščinami prinesel nasmehe v našo enoto.

Leave A Comment