Uporabniki enote Šenčur, smo v okviru izvedbe dopoldanskega izleta, obiskali Domžalski apiterapevtski čebelnjak, ki deluje v okviru Čebelarskega društva Domžale in Gospodične Medične.
Čebelnjak je postavljen v okolici Domžal, na lepi lokaciji poleg vode. Pozdravili in sprejeli so nas Gospodična Medična – Nika Pengal, Anže Gallus Petelin, ki je poskrbel za pisanost in poslikavo panjskih končnic ter predsednik društva, Andrej Jus.
Gospod Andrej je predstavil društvo in povedal, da društvo združuje več kot sto čebelarjev iz Domžal in okolice, sodeluje s šolami, vrtci ter ožjim lokalnim okoljem, prireja dneve odprtih vrat, izobraževanja, okrogle mize, strokovne ekskurzije, pomaga pri organizaciji tradicionalnega slovenskega zajtrka ter se trudi na osveščanju prebivalstva glede ohranjanja in izboljševanja naravnega okolja, kar je pogoj za zagotavljanje zdravih čebeljih družin, ki pomembno vplivajo na dobro opraševanje cvetočih rastlin.
Povedal je, da so čebelice pomemben del narave, ne samo zaradi medu, ki ga ljudje uživamo in ima veliko zdravilnih učinkov na naše zdravje, ampak predvsem zaradi opraševanja rastlin. Ali uganete katera žuželka oprašuje paradižnik? Mi zdaj to vemo 😊.

Gospodična Medična – certificirana apiterapevtka in soavtorica knjige Skrivnosti Gospodične Medične, (napisala sta jo skupaj z Anžetom Gallusom Petelinom), ki jo je ilustrirala Vida Igličar in jo z veseljem prebiramo tudi v našem zavodu, nas je seznanila, kaj je apiterapija, kako se izvaja, komu je namenjena ter povedala nekaj zanimivosti, ki smo jih slišali prvič:
Ali ste vedeli, da je čebelji strup lahko zdravilo in ga je možno sprejeti v telo, ne da bi čebelica pri tem umrla? Tudi tako se pozdravijo boleči predeli telesa.
V domžalskem apiterapevtskem čebelnjaku pa se izvaja tudi terapija z vdihavanjem panjskega zraka, razstrupljevalna masaža s cvetličnim medom ob brenčanju čebel ter ležanje na postelji v kateri živijo čebele in proizvajajo zdravilno vibracijo.
Posteljo smo preizkusili in preverili, če so v njej res čebelice. Živijo pod blazino, od koder se sliši blago in prijetno brenčanje ter duha sladek vonj po medu.
Pri čebelarjih smo se seveda posladkali z medenjaki, pili medeno vodo, ki je zelo zdravilna in poskusili nekaj vrst medu. Naš izlet se je nadaljeval naslednji dan, ko smo se odpeljali na Jezersko. Tam, v osrčju gora, se jesen precej bolj čuti kakor v dolini. Pogreli smo se na Turistični kmetiji Olipje in si privoščili pravo kmečko kosilo. Gospa Ani – preverjena kuharica, nas je postregla s piščančjo obaro in ajdovimi žganci, za sladico pa še z jabolčnim zavitkom. Te tradicionalne in dobre jedi zelo radi jemo, zato smo bili vsi zelo zadovoljni.

Leave A Comment