S skupino pohodnikov iz enote Škofja Loka smo si za naš drugi cilj izbrali nekoliko drugačno pot, malo manj zahtevno, namenjeno uporabnikom, ki zmorejo dobro uro hoje po ravnem v eno smer.
Crngrob je vas, nedaleč stran iz Škofje Loke. Pot nas je peljala skozi okoliške vasi v gozd, ki se je lepo jesensko obarval. Na poti nas je spremljala megla, ki pa se je na naše veselje ob povratku nazaj razkadila in pustila soncu, da nas je pogrel. Nabrali smo tudi nekaj kostanja.

Crngrob je znan po romarski cerkvi Marijinega oznanjenja. Njen nastanek sega daleč nazaj, morda je stala že l. 1074, ko se prvič omenjajo cerkve v Loki, ali pa po drugi križarski vojni l. 1147, ko so, po ustnem izročilu, sem prihajali romarji celo iz Pariza.
Legenda pravi, da je pri gradnji cerkve pomagala ajdovska deklica. Zidarjem je v predpasniku prinašala velike skale, v ogromnem škafu pa jim je podajala vodo iz Save. Pri delu je bila tako pridna, da se je pretegnila, prehladila in umrla. Iz hvaležnosti in v spomin so njeno rebro obesili v cerkev.

Leave A Comment