Lončarske delavnice so potekale od 5.9. do 9.9.2022, v prostorih Zavoda V-oglje. Uporabniki vsake enote so se delavnic udeležili dva dni v tednu.
Prvi dan smo delo začeli z ročnim oblikovanjem gline, v nadaljevanju pa smo se imeli priložnost spoznati z novimi oblikami žganja gline.

Spoznali smo klasično raku žganje. Preizkusili pa smo se v horse raku žganju, pri katerem so uporabniki na razbeljene glinene plošče polagali konjsko žimo, ki pušča edinstven efekt na glini.
Spoznali smo tudi staroslovansko tehniko žganja – obvara ali baltski raku. Pri tej tehniki se vroče plošče iz plinske peči namaka v mešanico kvasa, moke sladkorja in vode, ob čemur nastanejo zanimivi vzorci. Iz varnostnih razlogov pri tej tehniki neposredno uporabniki niso sodelovali. Celoten proces sta prikazala mentorja. Uporabniki so v nadaljevanju sodelovali pri čiščenju in poliranju ploščic. Omenjene tehnike žganja izvajamo v plinskih pečeh in jih je zaradi postopka lažje izvajati na prostem. S pogoji za tak način žganja v enotah ne razpolagamo, zato je bila izkušnja in prikaz teh tehnik izredno zanimiva.

Leave A Comment