Letošnje letovanje v Strunjanu nam je postreglo z lepim vremenom, ki smo ga v prvih dneh izkoristili za raziskovanje okolice. Ogledali smo si Sečoveljske soline.

Sečoveljske soline so največje delujoče slovenske soline, ki se raztezajo na približno 650 ha površine ob ustju reke Dragonje pri Sečovljah. Prvič so bile omenjene leta 804. Danes soline nimajo večje gospodarske vloge, njen osnovni namen je naravovarstveni in kulturni. Ohranjajo se solinarske navade, celotno območje solin pa daje zavetje številnim rastlinskim in živalskim vrstam. Najbolj so znane po pticah. Do sedaj so zabeležili že 282 vrst ptic. Najmanj 4 vrste imajo tu svoje edino gnezdišče v Sloveniji. Od čapelj najpogosteje opazimo malo belo čapljo, ki je tudi simbol Krajinskega parka Sečoveljske soline.

Forma Viva, Seča.

Razstava kamnitih skulptur na prostem se nahaja v parku polotoka Seča pri Portorožu. Leta 1961 so se na pobudo dveh slovenskih kiparjev, Janeza Lenassija in Jakoba Savinška začeli srečevati kiparji iz celotnega sveta, ki so na tem simpoziju do sedaj ustvarili več kot 120 kamnitih kipov. Sprehodili smo se po poti razstave in uživali v razgledu.

Seveda pa si letovanja ne predstavljamo brez čofotanja v morju.

Živahno pa je bilo tudi v bazenu, uživali smo v ritmih vodne aerobike. Nekateri na kopnem, drugi v vodi 🙂

V večernih urah nas je zanimiva pot skozi tunel imenovana Porečanka ali Parenzana pripeljala do Portoroža.
Teknil nam je odličen sladoled, sprehajali smo se po ulici,  obiskali stojnice,  kjer smo kupili razne spominke, razglednice in še kaj.

Z dobro družbo čas hitro mineva. Današnji ples je bil nekaj posebnega, saj nam je igrala živa glasba na terasi hotela, že sedaj pa se veselimo vožnje z ladjico. Kratek prispevek s fotkami drugega dela letovanja sledi.

Leave A Comment