V enoto Šenčur prihajajo uporabniki iz več občin. Matjaž prihaja iz Pšate pri Cerkljah na Gorenjskem in je imel že nekaj časa veliko željo, da bi svojim sodelavcem pokazal svoj kraj. Za sodelovanje je prosil g. Nandeta Podjeda, ki je tudi skrbnik njihove cerkve in človek, ki v svojem okolju skrbi, da se ohranjajo stari običaji in spomini.
Ob prihodu nas je pozdravil mlin na potoku Pšata, ki ga je izdelal gospod Nande. Stoji na njegovem dvorišču, kjer sta nas prijazno sprejela z ženo Francko. Razveselil nas je z doma izdelano »Pšaško ruleto«, ki dela domačinom veliko veselja ob različnih priložnostih (Gregorjevo, šranganje…). Tudi mi smo zavrteli svojo leseno »gobco« in poskušali zadeti čim več točk. Smeha je bilo veliko, zraven pa smo občudovali izrezljane podrobnosti na plošči.

Nato smo se skozi vas povzpeli do cerkve Svete Magdalene. Cerkev je odprta ob večjih praznikih. Pred vhodom nam je gospod Nande pokazal vitrino, v kateri je iz 7 vrst lesa prikazan »Križev pot«, nato pa smo si ogledali notranjost res lepe cerkve. Po ogledu je bil Matjaž deležen posebnega blagoslova in tako imamo sedaj v naši enoti pravega »Gregorjevega viteza«.

Nande nas je popeljal naprej skozi vas do domačije »Pr Golob«, kjer smo uživali ob lepem izviru Pšate. Matjaž pravi, da ima potok skozi vse leto 17 stopinj in pozimi se nad njim zbirajo tople meglice.

Na koncu smo se spet ustavili pri gospe Francki, pogledali njihove koze in občudovali okolico domačije, ki je res lepo urejena. Obema smo se lepo zahvalili in ju povabili, da nas tudi obiščeta v naši enoti.
Matjaž pravi, da je zelo vesel, ker smo prišli v njegov kraj, kjer se sam zelo dobro počuti, uživa mir v lepi naravi in ima zelo dobre sosede.

 

Leave A Comment