Včeraj smo v OŠ Davorina Jenka in kasneje v Petrovčevi hiši v Cerkljah odprli razstavo glinenih in tkanih izdelkov naših uporabnikov. Naslov razstave ni slučajen. S poimenovanjem  razstave – Zlate niti vtkane v glino – želimo opozoriti na dragocenost delovnega prispevka naših uporabnikov. S ponosom predstavljamo del naših izdelkov, ki so nastajali tudi z namenom, da širši javnosti  pokažemo kakovostne izdelke, izdelane  v uporabnikovim zmožnostim prilagojenem delovnem procesu.

Včerajšnji dogodek se je pričel s pesmijo Vlada Kreslina Poj mi pesem,  ki jo je zapel naš zborček pod mentorstvom Apolonije Kandus in Barbare Čelik. V nadaljevanju je spregovorila direktorica Varstveno delovnega centra Kranj ga. Mirjana Česen:
»Meje odraslim osebam z motnjo v duševnem razvoju postavljamo drugi. Najti pravo mejo za vsakega posameznika je ena najodgovornejših nalog pri sooblikovanju njihovega življenja in hkrati naša vizija. Naša prizadevanja so usmerjena prav v to – v kakovostno, osmišljeno in zadovoljno življenje naših uporabnikov.
Z današnjo razstavo smo želeli dokazati, da naši uporabniki skozi prilagojeno okolje in delovni proces dejavno sodelujejo in prispevajo. Najbolj pa se potrdijo, ko za svoj delovni prispevek dobijo priznanje. Tudi na trgu, ko kupec v ožjem in širšem okolju prepozna kakovost izdelka in njegovo dodano vrednost. Naši uporabniki  postajajo bolj samozavestni ljudje, ki  se v zavedanju lastnega prispevka in enakopravne družbene vloge uspešno samouresničujejo.
Hvala vsem uporabnikom in zaposlenim, da skupaj tkemo zgodbo našega zavoda.«
Ravnateljica OŠ Davorina Jenka, ga. Damjana Božič Močnik je poudarila pomembnost in željo sedelovanja ter iskreno pohvalila naš zborček, ki nas je vse navdušil. Spregovorila je o drugačnosti in o pozitivnem doprinosu naših uporabnikov v družbi. Matjaž Štirn se ji je zahvalil s šopkom svilenih vrtnic, delom naših uporabnikov.

Prav za to priložnost je naš uporabnik Robi Markič spisal pesem Glina. Požel je bučen aplavz.
V izpopolnjevanju in usposabljanju pri delu z glino smo iskali različne možnosti tudi izven našega zavoda in že drugo leto zapored izvedli izobraževalni tabor na Goričkem. Poleg spoznavanja bogate kulturne dediščine in starih običajev, so udeleženci imeli priložnost oblikovanja gline pod mentorstvom priznanih lončarjev. Kljub želji se žal današnjega dogodka ni mogel udeležiti g. Karel Šalamon, znani lončar z Goričkega, ki je z našimi uporabniki in njihovimi mentorji delil svoje bogato znanje in izkušnje v času Lončarskega tabora na Goričkem. Vodja tabora Tatjana Sladič nam je prebrala prijazno pismo, ki nam ga je gospod Šalamon poslal ob tej razstavi.
Letošnje leto je poleg mednarodnega leta aktivnega staranja tudi leto medgeneracijskega sodelovanja. Tovrstna sodelovanja v Varstveno delovnem centru Kranj ves čas negujemo, zato smo v današnji kulturni program povabili Folklorno skupino društva Sožitje Kranj, ki že tretje leto pod mentorskim vodstvom ga. Anite Vrtač Pičman oživlja in ohranja stare ljudske plese.  Predstavili so se nam s spletom gorenjskih plesov.
Kulturni dogodek pa je s svojo prisotnostjo obogatil tudi svetnik občine Cerklje gospod Miha Zevnik.

Razstavo sta otvorila uporabnika Jožko Perger in Saša Mikič. Jožko Perger se je v letošnjem letu udeležil Lončarskega tabora, vzljubil glino in jo prepoznal tudi kot sredstvo za izražanje in potrjevanje.
Vsi razstavljeni izdelki na razstavi so naprodaj in jih lahko rezervirate, takoj po zaključku razstave pa tudi prevzamete. Vabljeni tudi k nakupu ostalih izdelkov našega lastnega programa, ki so naprodaj v naši trgovini v Kranju in Škofji Loki ter ostalih enotah.

Leave A Comment