Svetloba je eden od najpomembnejših elementov življenja. Vendar svetloba lahko obstaja le, če obstaja tudi tema. In v naravi je slednja prav tako pomembna kot svetloba. Nekatere živali, kot so sove, netopirji, zveri, nočni metulji, so aktivne predvsem ponoči. V zavetju teme se prehranjujejo, razmnožujejo in počivajo.
Odzvali smo se povabilu biologinje Alenke Petrinjak, zaposlene v Triglavskem narodnem parku. S skupino uporabnikov smo si v Info središču TNP Triglavska roža na Bledu ogledali razstavo Netopirji – živali, ki letajo z rokami in gledajo z ušesi. K pestrosti razstave smo z našimi glinenimi netopirji prispevali tudi mi.

Razstava je postavljena v okviru evropskega projekta Projekt Life+ Življenje ponoči, ki opozarja na probleme svetlobne polucije in poskuša najti primerne tehnične rešitve za naravi prijazno in energetsko učinkovito osvetljevanje našega okolja. Pomembno je, da z umetno svetlobo ne osvetljujemo bivališč živali in da uporabljamo svetila brez ultravijoličnega svetlobnega spektra, ki privablja žuželke. S tem bistveno prispevamo k ohranjanju naše biotske raznovrstnosti.

 

Leave A Comment