Strunjanski polotok združuje veliko naravnih značilnosti slovenske obale. Pravzaprav je Strunjan v marsičem kraj presežnikov, saj tam najdemo najvišje prepadne flišne stene, najdaljši del naravnega morskega obrežja, edino slovensko morsko laguno, najmanjše soline ter najbolje ohranjeno kulturno krajino, značilno za slovensko obalo. Leta 1990 je bilo to območje razglašeno za Krajinski park.
Letos prvič letujemo v hotelu Salinera v Strunjanu.

Hotel nam nudi vso udobje: zunanji bazen, notranji bazen, zeleno okolje za sprehode, energijski park, večji prostor, ki ga lahko koristimo v  primeru slabega vremena,…
Prvi večer smo zaplesali.

Slabo vreme ni vplivalo na naše razpoloženje. Naplavali smo se v notranjem bazenu, imeli pa smo tudi vodeno vodno aerobiko. Simpatični animatorki je pri vodenju pomagal Aleš.

Iz Fiese je speljana lepa peš pot ob obali do Pirana. Počasi se vzpenja in pripelje do cerkvice sv. Jurija. Po ozkih uličicah smo se sprehodili po najlepšem slovenskem obmorskem mestu. Na Tartinijevem trgu smo smo se ustavili, razgledali, nekaj popili, posamezne dežne kaplje pa so nam sporočile, da je čas za odhod.

Na srečo je bilo kapelj bolj malo in ostali smo suhi. Veter je odpihnil nevihtne oblak, proti večeru se je naredila čudovita zarja. Občudovali smo jo na poti v Portorož, kjer smo si privoščili najboljši sladoled.

Naslednji dan nas je grelo sonce, mi pa smo se hladili v zunanjem bazenu.

Med Trstom in Porečem je med letom 1902 in 1932 bila speljana ozkotirna železniška proga, imenovana Porečanka ali Parenzana. Danes proge več ni, po delu poti pa smo se podali tudi mi. Iz Strunjana je pot do Portoroža speljana skozi predor dolg 550 metrov. V Portorožu nas je čakal vlakec, ki nas je popeljal do Pirana. Tam smo obiskali Aquarium Piran in se navduševali nad velikimi in malo manjšimi ribami, raki in vetrnicami.

Kako gre velika slovenska družina na morje je simpatična igra, skeč, komedija, ki jo je odigralo nekaj naših uporabnikov.

Zadnji večer je Zlata  s skupino, ki se pri njej uči orientalskega plesa, pripravila energičen plesni nastop.

V lepem okolju smo preživeli pet dni. Pestre vsebine, dobro razpoloženje, super družba. Veseli nas, da imamo možnost takih letovanj in že čakamo naslednjega.

Alešu so se ribe iz piranskega akvarija živo vtisnile v spomin, po prihodu v VDC jih je upodobil na platno, ki sedaj krasi delavnico.

SONY DSC

Leave A Comment