Lepo torkovo dopoldne smo se uporabniki v Šenčurju odpravili na obisk v Pekarno Umnik. Gospa Marcela Umnik in njen oče Niko Umnik sta nam prijazno odprla vrata svoje pekarne in nam razkazala kako pri njih pečejo kruh in druge pekovske izdelke.
Zanimivo nam je bilo opazovati kako gospod Niko spretno oblikuje iz pripravljenega testa male štručke, žemlje in kajzerice. Včasih se je to vse delalo ročno, danes pa imajo kar nekaj pripomočkov, da jim gre delo hitreje od rok. Končna obdelava pa je pri njih še vedno ročna.
Ker navadno, ko jemo kruh ne pomislimo kaj vse je potrebno, da nastane dober kruh, nam je bilo zanimivo, ko smo poslušali, kakšna moka je potrebna, kako se testo mesi, valja, vzhaja, in na koncu seveda peče. Včasih so imeli krušno peč na drva, sedaj pa je na olje, še vedno parna, ker kot pravijo »Parna Pekarna Pri Peku Umniku«. Da pa pride iz nje dober kruh pa mora biti pravilno ogreta in  kruh mora biti narejen iz dobrega testa.

Uporabniki so strnili svoje vtise:

Matjaž: Videli smo veliko vrst kruha. Gospod Niko nam je lepo povedal kako se pripravljajo peki, ko pridejo delat ob 22 uri pa do 5 zjutraj. Delajo peciva, kruh, piškote, bureke, žemlje. Pekarna je zelo stara. Poizkusili smo kruh s semeni, čebulo, sirom, vsi so bili zelo dobri.
Martina: Videli smo kako se delajo preste, kajzerice, žemlje, oblikujejo štruce. Za to uporabljajo ostro in fino moko. Testo zamesijo v stroju.
Aleš: Moja soseda je včasih delala v pekarni, sedaj pa je že v pokoju. Prodajala je dober kruh.

 

Leave A Comment