Lansko leto sta nas obiskali predstavnici Društva diabetikov Škofja Loka.  Predstavili sta nam društveno dejavnost  in nam obljubili obisk diplomirane medicinske sestre gospe Kati Časar, ki po šolah in zavodih predava o sladkorni bolezni in zdravi prehrani.  In res, gospa Časar se je 13. junija pripeljala v Škofjo Loko, pričela s predavanjem, kaj kmalu pa se je predavanje spremenilo v  pravo debato, v kateri smo vsi skupaj ugotavljali, da nam je teorija precej dobro poznana, težje pa to teorijo prenesemo v prakso. Na predavanje smo povabili tudi sodelavce iz enote Mavrica.

Nataša: Medicinska sestra Kati iz Zdravstvenega doma v Kamniku, je povedala, da se moramo vsak dan gibati vsaj pol ure. Pri hranjenju pa ne smemo jesti mastnih jedi.
Sandra: Gibamo se tako, da namesto da gledamo televizijo ali smo pred računalnikom, čas izkoristimo na sprehodu v naravi. Ne smemo pa vsak dan jesti sladkarije – trije piškoti so maksimum.
Polona P.: Izogibamo se belega, puhastega kruha. Pojemo samo en košček črnega ali polnozrnatega kruha, sir mora biti z manj maščobami, krompir pečemo na peki papirju, pri ribah v konzervi moramo olje odliti, ne pa pomazati s kruhom. Vsi pa prav dobro vemo, da ne smemo uporabljati velike količine soli. Nadomestimo jo z drugimi začimbami.
Stanka: Najbolj pomemben obrok je zajtrk, ki ga ne smemo izpustiti. Namesto sladkih sokov in vode z okusom, pijemo navadno vodo ali nesladkan čaj.

 

Leave A Comment