Arboretum Volčji Potok je edini samostojen arboretum v Sloveniji. V njem uspeva približno 3.500 vrst in sort iglavcev in listavcev, trajnic ter samoniklih zelnatih rastlin. V toplih poletnih mesecih nudi prijetne sprehode po senci v čudovitem okolju.

Letos so arboretum obiskale pošastno velike žuželke in izumrli velikani morja. Občudovali smo veliko bogomolko, stonogo, govnača, mokrico, oso,  stenico, pajka, pri morskih velikanih pa morskega psa, lignja in ostalo druščino. Eksponati za razstavo so pripotovali na šestih velikih tovornjakih in skupaj tehtajo kar 3,6 tone, najvišji eksponat je visok dobre 3 metre. Žuželke so še posebno tista skupina živali, ki je pogosto povezana s strahovi, zato je namen razstave tudi premagovanje predsodkov do te skupine živih bitij. Namen razstave izumrlih morskih velikanov pa je na zabaven in atraktiven način prikazati evolucijo in raznolikost življenja na Zemlji. Eksponati so nas s svojo velikostjo in dovršeno izdelavo so navdušili. Uporabnik Aleš je po svoji domišljiji po povratku v VDC narisal morskega psa.

Povsem po naključju pa smo naleteli tudi na razstavo metuljev. V posebnem prostoru, kjer vzdržujejo tropsko podnebje, smo se sprehodili in občudovali večje tropske metulje, ki so prosto letali, ali pa se gostili na dišečih cvetlicah. Metulja je narisal Aco.

Dan pa smo si popestrili z vožnjo na malih krožnikih. Bilo je zabavno, za nekatere pa tudi malce adrenalinsko.

Lep dan smo preživeli v prekrasnem okolju. Naužili smo se svežega zraka, prehodili vse potke v arboretumu in se pošteno razgibali, pa marsikaj novega videli. Hvala upravi arboretuma, ki nam je omogočila brezplačen ogled.

 

Leave A Comment