Pasji obisk

Tudi v tržiški enoti smo bili deležni pasje družbe!  Obiskalo nas je pet prijaznih štirinožcev in njihovih vodnikov. In to niso bili običajni psi. To so bili psi – reševalci, psi, ki poiščejo ljudi, če se izgubijo ali odtavajo, če kje obležijo poškodovani, če jih zasuje plaz ali če v primeru potresa ostanejo pod ruševinami. Ti psi in njihovi vodniki so člani Kinološkega društva Storžič in enote reševalnih  psov, nekateri pa tudi gorske reševalne službe. Njihovi vodniki so prostovoljci, plemeniti ljudje, ki priskočijo na pomoč ljudem v težavah, pa ne le v Sloveniji, pokličejo jih na pomoč tudi v tujino. Nazadnje so pomagali na Sumatri.
Radi pa sodelujejo tudi na lokalni ravni. Obiskujejo vrtce, domove starostnikov, društva, kjer s psi pokažejo svoje znanje, krepijo vez med ljudmi in živalmi, pomagajo pri premagovanju strahu pred psi in poskrbijo za nekaj uric zanimivega in veselega druženja. K nam so prišli Miran Tišler z Reksom, Andrej Ješe z Varom, Drago Fister s Pego ter Robert Jančič z Ajko in Joyem.
Na parkirišču pred enoto so prikazali, kako pes poišče človeka, ki se skrije, kako z lajanjem opozori nanj in kako počaka svojega vodnika, ki ga za uspešno iskanje nagradi. Poiskati so morali tudi nekaj naših uporabnikov, ki so se skrili. Brez skrbi, vse so uspešno našli! Vodniki  so uporabnikom pokazali, kako se do psa pristopi, da se ta počuti varnega, nagradili smo jih s pasjimi piškoti, ki so nam jih pojedli iz rok. Za marsikoga je bilo to kar zahtevno, a so vsi premagali strah in do konca srečanja pobožali ali nagradili vsaj enega kuža. Nekateri so jih vodili na povodcu, drugi so jih le pocrkljali, vsi pa smo bili navdušeni nad njihovo spretnostjo, ubogljivostjo in prijaznostjo. Naš dan je bil zaradi njih bogatejši in obljubili so, da kmalu spet pridejo.

Odprtje razstave v Domu Petra Uzarja

Ponosni smo na sodelovanje z drugimi ustanovami iz našega okoliša. In prav to sodelovanje je bilo to sredo okronano z razstavo likovnih del v Domu Petra Uzarja.
V duhu leta medgeneracijske povezanosti smo pri likovni delavnici združili svoje veselje do ustvarjanja s stanovalci doma upokojencev  Dom Petra Uzarja v Tržiču. Umetnine so nastajale na skupnih delavnicah v Domu pod mentorstvom tržiškega slikarja in našega prijatelje Vinka Hlebša, ki je prihajal v Dom in v tržiško enoto VDC Kranj v okviru projekta, ki ga je organizirala Ljudska univerza Tržič. Vinko je za razstavo izbral le akrilna platna, čeprav so se udeleženci delavnic lahko preizkusili tudi v drugih tehnikah. Nekateri so slikali akvarele, drugi risali z barvnimi svinčniki….
Za odprtje razstave smo skupaj s stanovalci Doma pripravili kratek kulturni program. Uporabniki so zaplesali, zapeli, nekaj pesmi je zapel tudi domski zbor Slavček. Pozdravila nas je direktorica Doma mag. Renata Prosen, pa direktorica Ljudske univerze, mag. Metka Knific, odprtja se je udeležil tudi tržiški župan mag. Borut Sajovic, ki je še posebej lepo pozdravil naše uporabnike in poudaril, da je zadovoljen, ko vidi, da je med tržiškimi ustanovami toliko sodelovanja in povezovanja.
Ob koncu prireditve smo si ogledali razstavo, ki je postavljena v pritličju in v prvem nadstropju Doma. Uporabniki so bili zelo ponosni na svoja dela, stanovalci Doma pa prav tako. Je že res, da imajo veliko veselja že ob nastajanju slike, videti jo, kako visi na steni in jo lahko občudujejo tudi drugi ljudje pa je zagotovo neprecenljivo.
Preden smo se vrnili nazaj v enoto, so nas v Domu še prijazno pogostili, ogledali pa smo si še razstavo v vitrinah v pritličju. V manjši smo razstavili poslikave stekel in voščilnice, ki smo jih naredili mi in sodelavci iz enote Šenčur.

Zopet smo plesali

Skupina uporabnikov tržiške enote se je z veseljem odzvala povabilu  plesnega učitelja Jureta Markiča iz Plesnega kluba Tržič in zaplesala v zabavnem delu finala Državnega prvenstva v rock and rollu, ki se je odvijalo prejšnjo soboto v Dvorani tržiških olimpijcev v Tržiču.
Kot lansko leto, so uporabnike z gromkim aplavzom tudi letos pozdravili gledalci, sodniki in ostali plesalci. Skupina je svojo točko hip-hop odplesala zelo suvereno, po nastopu pa smo izkoristili priložnost in se Juretu javno zahvalili, ker že dolgo vrsto let kot prostovoljec prihaja v našo enoto in z uporabniki deli svoje znanje in veselje do plesa.

Leave A Comment