Mesto Kranj je v maju ponujalo obilo kulturnih užitkov.  Lep dan in  prijeten sprehod po toplem sončku smo združili z obiskom razstav.
V Mali galeriji Kranj smo si ogledali dela akademskega slikarja Zmaga Puharja. V več kot 30 letih ustvarjalnega dela je pripravil preko 50 samostojnih razstav v Kranju, po Sloveniji in v evropskih državah, dvakrat pa tudi v New Yorku. Je slikar, oblikovalec, grafik, fotograf in likovni pedagog.

Male, lepo oblikovane keramične svetilke iz antičnega obdobja so pogoste arheološke najdbe. Vanje so nalili olje, zataknili trak tkanine, ki je počasi gorel in oddajal prijetno svetlobo.
Razstava antičnih svetilk v Gorenjskem muzeju je zasnovana na arheoloških izkopaninah na območju Beograda, kjer se je pred 2000 leti razprostiralo rimskodobno mesto Singidunum.
Opremljene s podobami grško-rimske mitologije predstavljajo poseben vpogled v rimsko dobo in v vsakdanje življenje v tem mestu.

Sprehod smo nadaljevali mimo gradu Khislstein do Pungerta, kjer smo z razgledne točke opazovali kanjon Kokre in del mesta s pogledom proti Laboram.

Na poti nazaj smo zavili še v Galerijo Mestne občine Kranj, kjer je svoja dela razstavljal slikar in grafik Nejč Slapar.

Posebno presenečenje pa nas je čakalo ob odhodu iz občine. V manjši dvorani so bili razstavljeni številni starodobni motorji. Prijazen gospod, zbiratelj in lastnik večih razstavljenih motorjev, nam je namenil nekaj besed in nam povedal, koliko truda, znanja, časa in tudi veselja je vložil v obnovo tega ali onega modela.

Leave A Comment