Tačke pomagačke je slovensko društvo za terapijo s pomočjo psov. Cilj društva je pomoč pri rehabilitaciji in izboljšanje počutja otrok, mladostnikov, starostnikov ter oseb s posebnimi potrebami. Društvo je humanitarno, prostovoljno in nepridobitno.
Z veseljem so se odzvali povabilu in nas obiskali v našem centru. Šest nadvse prijaznih kužkov in njihovi lastniki so nam prikazali kaj vse znajo, a najprej smo se spoznavali.

Ko so se nas kužki navadili in mi njih, so nam pokazali svoje znanje in spretnosti. Pridi, sedi, lezi, počakaj, prosi, hoja nazaj, preval in še bi lahko naštevali veščine, ki jih obvladajo. Kraljevi pudelj Gus pa je poiskal skrito košarico in se pomeril v vlečenju z Alešem in Jožkom.

Kužki so bili različnih pasem. Dva zlata prinašalca, čivava, labradorec, kraljevi pudelj in tibetanski terier. Vsak je imel okoli vratu zavezano rutko s sporočilom ali vprašanjem za naše uporabnike.

Janez pa se je javil, da Gusu umije zobe. Najprej sebi, potem pa še njemu. Ja, za pudlja je uporabil njegovo ščetko, posebno ščetko za kužke 🙂

Poseben stik s kužki pa so vzpostavili tisti, ki so poslušali njihov srčni utrip, ali pa jih česali.

Terapija s pomočjo psov je ciljno usmerjeno posredovanje, pri katerem so psi, ki ustrezajo določenim kriterijem, pomemben del terapevtskega procesa, opravljajo pa ga v okviru svoje stroke za to usposobljeni strokovni delavci. Uporabniki so ležali na tleh skupaj s kužki, se pomirili, prepustili svojim mislim in začutili so eden drugega.

Tačke pomagačke so nam podarile izreden dan, posebno doživetje, pa tudi poučno je bilo. Uporabniki so bili navdušeni in vsi so želeli sodelovati. Celoten kolektiv VDC-ja, še posebej pa uporabniki, se Tačkam pomagačkam najlepše zahvaljujemo za nesebično darovanje njihovega prostega časa, dobre volje, ki so jo razdelili med nas in za posebno doživet dan, ki nam bo vsem ostal v lepem spominu.
Uporabniki so se Tačkam pomagačkam zahvalili z našim izdelkom – ročno izdelanimi vrtnicami.

 

Leave A Comment