8. februar, slovenski kulturni praznik, smo v enoti Šenčur namenili dvema dogodkoma.  V goste smo povabili naša pesnika Jano Tavčar in Robija Markiča. Pred kratkim sta izdala pesniški zbirki, na kateri smo v VDC Kranj še posebej ponosni. Drug dogodek, ki ga v enoti Šenčur letos drugič obeležujemo ob kulturnem prazniku, pa je podelitev priznanja za prizadevnost na kulturnem področju.
Na kulturni dogodek – predstavitev pesniških zbirk – in na naša gosta, smo se želeli še posebej pripraviti. Že pred prihodom obeh pesnikov smo razmišljali  o pisanju pesmi, o navdihu v katerem pesnik išče spodbudo, o tem, da pesmi lahko nastajajo podnevi ali ponoči,  ko je pesnik sam ali z drugimi, da pesmi lahko pripovedujejo o ljubezni, naravi, … o življenju.  Gosta smo pričakali ob primerno  pripravljeni pogostitvi, saj je bil to prazničen in slovesen dan, namenjen praznovanju kulture in človekove ustvarjalnosti.
Pričeli smo s pesmijo dr. Franceta Prešerna, ki nam jo je v počastitev njegovega spomina povedala Martina. Nadaljevala sta Jana in Robi s predstavitvijo njunih ustvarjalnih poti. Podajala sta vsak svojo pripoved, se v branju pesmi izmenjevala in usklajeno dopolnjevala, kot bi se na nastop dolgo in skrbno pripravljala. Pripovedovala sta nam o prvi napisani pesmi, o temah pisanja, o zadovoljstvu in izpolnjenosti, ki jima ga pisanje pesmi prinaša.  Prebrala sta nam kar nekaj svojih pesmi, med njimi tudi takšne, ki so nas ganile in nas napolnile z občutkom lepote.

Andreja: Lepo je bilo, ko sta brala pesmi. Meni je bila všeč pesem o mamicah. Me je ganila do solz.
Matjaž: Robi je prebral svojo pesem »Črno in belo«. Vesel sem bil, ko sem dal Jani kazalo za knjigo.
Marjanca: Všeč so mi bile besede v pesmih.
Martina: Prima je bilo, da sta prišla in nas počastila z besedami.
Aleš: Všeč mi je bilo, da sta gladko brala. Bilo je elegantno.
Kulturni praznik pa je sovpadal z izdajo našega internega glasila ISKRICE. Ponosni smo na že deveto zaporedno številko. Naši uporabniki so pridni pisci prispevkov v glasilu, zato smo se odločili, da tiste najbolj zavzete nagradimo. Drug dogodek našega kulturnega dne je bila zato podelitev priznanja, s katerim v enoti želimo spodbuditi aktivnost na kulturnem področju.  Letos smo, za največ napisanih prispevkov v enoti Šenčur, priznanje podelili Mateji Novak.

Na koncu smo se Jani in Robiju zahvalili, da sta z nami delila svoje pesmi in občutja. Verjamemo, da je bil tudi zanju lep in slovesen dogodek in jima je bilo lepo med nami.
Kulturni praznik pa smo obeležili tudi v Kranjski enoti. Spregovorili smo o prešernovem življenju in njegovih delih, uporabniki so recitirali nekaj njegovih pesmi, za prijetno vzdušje pa smo zaigrali tudi na orffove inštrumente.
Za konec smo se posladkali s figami, ki smo jih namočili v čokolado in s tem zaokrožili lep in vsebinsko bogat dan.

Leave A Comment