V letošnjem letu smo veliko naših dogodkov posvetili spoznavanju dreves.  Tako smo imeli v okolici Šenčurja priliko  srečati »Botro Jesen« v njenem naravnem okolju, jesenskem gozdu.
Botra Jesen že vrsto let razveseljuje šenčurske skupine otrok iz vrtcev in šolarje in na zanimiv način prikaže, kaj vse jesen prinese v gozd. Predstavlja jo ga. Dragica Markun, upokojena vzgojiteljica, ki veliko svojega prostega časa posveča različnim hobijem. Dogovorili smo se, da tudi za nas pripravi srečanje in nam pokaže kaj zanimivega.
Pričakala nas je ob obronku travnika, s »kimpežem«, ki smo ji  ga veselo pomagali peljati proti njeni hiši. Predstavila nam je nekaj živali, ki se potikajo po gozdu, imeli pa smo priliko videti tudi prave lisičje luknje.

Spoznali smo razliko med skorjami dreves in posebnosti, ki jih imajo posamezna drevesa. Zakaj listje odpada, zakaj so iglavci zeleni, katere plodove, jesen bogato natrosi, kaj jejo živali, katere plodove imamo radi ljudje…

Ker je jeseni bolj hladna, nam je botra Jesen na svojem gozdnem kurišču skuhala čaj, v katerega je kanila nekaj kapljic tinkture zdravilnih zelišč, ki se lahko naberejo skozi vse leto v gozdu. »To je za zdravje,« nam je rekla: »da bodo zimski prehladi zbežali od vas.«

Tako bomo letos v enoti Šenčur zimo prestali brez prehladov in bomo lahko z veseljem prepevali pesem, ki jo je botra Jesen spesnila sama.

BOTRA  JESEN
H. Gnezda

Botra jesen že v deželo prihaja,
z dežjem in vetrom nam rada nagaja.

V polje in gozd je že  urno zavila,
barve prelepe povsod je razlila.

S kapljico rose je barve zmešala,
kaplje dežja pa je zraven dodala.

Leave A Comment