Triglavski narodni park  je edini narodni park v Sloveniji. Ime je dobil po Triglavu, ki se v osrčju parka dviguje najvišje (2864 m) in je hkrati tudi najvišji slovenski vrh. Spada med najstarejše evropske parke; prvo varovanje sega v leto 1924, ko je bil ustanovljen Alpski varstveni park. Osrednje poslanstvo javnega zavoda TNP je varovanje narave, opravlja pa tudi strokovne in raziskovalne naloge.

Prejšnji teden smo se s sedmimi uporabniki podali na Pokljuko, kjer je TNP organiziral naravoslovno-etnološki-ustvarjalno-izkustveni dan za VDC-je. Prišli so tudi uporabniki in njihovi mentorji iz VDC Radovljice, Tolmina in Kopra. Dan je bil namenjen spoznavanju parka skozi predstavitev zaposlenih v TNP-ju.
Dobili smo se pred Šport hotelom, kjer smo si vzeli čas, da smo se spoznali, pojedli malico in spili kavico.

Organizatorji so za nas pripravili tri delavnice. Slikarsko, fotografsko in naravoslovno. Razdelili smo se po skupinah in se podali na teren. Fotografi so v spremstvu mentorja Jureta Nastrana prisluhnili Jožetu Miheliču in Alešu Zdešarju, ki sta podala osnove fotografije in posredovala nekaj koristnih napotkov, kako narediti dobro sliko. Predstavila sta nam nastanek in značilnosti visokega barja na Pokljuki, ki je najjužnejše barje v Evropi. Fotografirali smo ga z vseh strani, posvetili pa smo se tudi detajlom, ki jih v tej čudoviti naravi ni manjkalo. Rožice, storži, mah, odmrl les, gobe, vse to so bili za nas zanimivi motivi. Skušali smo zajeti vso pestrost in lepoto parka. Naravovarstveni nadzornik TNPja pa nam je predstavil pestrost živalstva na Pokljuki in nam pokazal rogovje gamsa, jelena, srnjaka in muflona.

Slikarji so se pod mentorstvom Dušana Čeruja odpravili v naravo na sončno jaso poleg barja, kjer jim ni manjkalo motivov. Strokovno pomoč jim je nudil tudi predstavnik TNP-ja Damijan Cvek.  Razpeli so svoja slikarska stojala, postavili platna in se prepustili domišljiji. Nastala so raznovrstna dela, tako različna in pestra, kot smo si različni mi.

Vsi skupaj smo se ustavili tudi pri naravoslovcih, kjer so pod mentorstvom Alenke Petrinjak  pod mikroskopom odkrivali novi svet. Semena smrek, trosi gob, perje ptičev so v veliki povečavi neprepoznavni in hkrati čarobni.

Dan smo zaključili s kosilom. In se zahvalili za srečo z vremenom, kajti ravno ko smo sedli za mizo, so se usule prve dežne kapljice. Bili smo polni vtisov, veliko novega smo slišali in videli. Ob prijetni družbi smo uživali v vsakem trenutku. Ob tej priložnosti se zahvaljujemo organizatorjem TNPja za čudovit izkustven dan.
Vabimo na otvoritev razstave slikarskih in fotografskih del, ki so nastala na ta dan. Otvoritev bo 28. 9. Na Bledu v Info središču Triglavska roža.

Leave A Comment