Metulji vedno očarajo s svojo barvitostjo, neštetimi različnimi vzorci, lahkotnostjo, zanimivi pa so tudi zaradi svojega prav posebnega razvojnega cikla imenovanega popolna preobrazba. Od jajčeca do gosenice in preko bube do odraslega metulja. Preko 160.000 vrst jih poznamo, živijo na vseh celinah, razen na Antarktiki. Njihovo celotno telo, vključno s krili je prekrito z drobnimi luskami, razlikujejo pa se najbolj po velikosti, saj so najmanjši veliki le dva milimetra, največji pa merijo preko kril več kot 30 centimetrov.

Tudi v letošnjem letu imajo v Arboretumu Volčji potok  čudovito razstavo tropskih metuljev. S skupino uporabnikov smo si v njihovem rastlinjaku s tropsko klimo ogledali te čudovite letalce. V čarobnem ambientu so srkali sok grenivke in se gostili na dišečih cvetlicah, mi pa smo vse to lahko opazovali čisto od blizu. Navdušili so nas, saj česa takega še nismo videli.

Sprehodili smo se tudi po lepo urejenih poteh Arboretuma, uživali v senci orjaških dreves, občudovali ribnik, v katerem so plavale drobne in nekaj orjaških rib, pozdravila pa nas je tudi želva. Za hip nas je poneslo v drug, nekoliko pravljičen svet. Zahvaljujemo se Arboretumu Volčji potok, še posebej pa direktorju, gospodu Alešu Ocepek, za brezplačni ogled parka in razstave tropskih metuljev.

Leave A Comment