Art Brut je posebna zvrst umetnosti in v prevodu pomeni surova umetnost. Sama ideja o Art Brut umetnosti se je pojavila okoli leta 1945,  zamisel pa se pripisuje francoskemu slikarju Jean Dubuffet-u, ki se je odpravil na pot iskanja drugačne, marginalne umetnosti, čiste in izvirne, neobremenjene s pravili umetniškega ustvarjanja. Gre za alternativno umetniško področje, namenjeno samoukim umetnikom, ki so neizobraženi na umetniškem področju, prepuščeni lastni izvirnosti in kreativnosti.
Osebe z motnjo v duševnem razvoju v sebi nosijo raznolike svetove, njihova notranjost je izredno bogata, a prepogosto skrita. Art Brut umetnost  jim omogoča, da lahko izražajo svoja čustva, želje in občutja. Imajo pa to prednost, da se ne obremenjujejo z razumsko platjo umetnosti, ne poznajo strahu, da bi jih uvrščali v ta ali oni slogovni krog in ni jim mar ali so njihova dela zastarela ali moderna.
Prejšnji teden v petek smo pred stavbo našega Zavoda otvorili skulpturo, ki so jo naredili naši uporabniki v delavnici Art Brut pod mentorstvom Alenke Miklavčič in Jerneja Eržena.
Z glasbeno točko so se predstavili uporabniki pod mentorstvom Barbare Sirc, direktorica, gospa Mirjana Česen pa je po uvodnih besedah otvorila skulpturo.

Alenka Miklavčič je kot mentorica umetniške delavnice Art Brut predstavila vsebino te tako imenovane surove  umetnosti, katero  smo z odkritjem tudi mi  predstavili širši javnosti.
Plesna skupina iz enote Tržič je navdušila s plesom na glasbo skupine Čuki »Malo naprej, malo nazaj«, uporabnik Matic Kavčič pa nam je predstavil,  kako je delo v delavnici potekalo.
Okus po jagodah in vtis o surovi umetnosti  je z nami ostal še cel dan.

Leave A Comment