Obiskala nas je gospa Marta Satler, članica Društva Edirisa Slovenije – neprofitne nevladne organizacije, ki podpira in izvaja razvojne projekte v Ugandi, hkrati pa si preko različnih aktivnosti prizadeva osveščati slovensko javnost o globalnih vprašanjih ter krepiti medkulturni dialog. Z  gospo Satler smo se prvič srečali preko Univerze za tretje življenjsko obdobje, s katero škofjeloška enota vsako leto aktivno sodeluje v Tednu vseživljenjskega učenja. Prijazno se je ponudila, da našim uporabnikom pripravi potopisno predavanje o Afriki, nas seznani z drugačno kulturo in življenjem otrok v Ugandi. Prijetno druženje z gospo Marto Satler, katere aktivnost v društvu je postala njeno poslanstvo, nas je obogatilo za marsikatero novo izkušnjo in spoznanje, med drugim tudi z veliko življenjsko modrostjo, da za srečo ne potrebujemo veliko materialnih dobrin .

Za njeno naslednje potovanje v Afriko, ki bo septembra, bomo za otroke Ugande pripravili nekaj zvezkov, v katere bodo lahko še naprej pisali svoje domišlijske zgodbe in simbolična darilca, s katerimi se jim bomo predstavili. Gospa Satler nam je ob koncu srečanja podarila dva izvoda knjige z naslovom Hišica z dvema oknoma, katere avtorica je sama in je prva knjiga, ki jo otroci Ugande lahko preberejo v materinem jeziku. Tudi mi jo bomo z veseljem prebrali!

Tako pa je svoje misli in občutke o predavanju strnila uporabnica Olga Pečan:
Danes ob 11 uri dopoldan  smo imeli v večnamenskem prostoru predavanje in ogled slik o Afriki. Gospa Marta nam je pokazala, kako živijo, delajo, se učijo, sestavljajo hiše in kuhajo v Afriki. Pripovedovala je, da je prepotovala že veliko sveta. Doživela je tudi veliko zanimivosti. S seboj je prinesla tudi afriške izdelke in nekaj slik. Pokazala je tudi, kako v Afriki plešejo in se veselijo. Pokazala je, s čim se vozijo. Povedala je, da je med njimi tudi nekaj Slovencev. To potovanje je zanjo najlepše veselje. Ko je končala, smo ji dali darilo in jo povabili tudi na kavico.”

Leave A Comment