Brut Art

Obiskali smo Varstveno delovni center INCE Mengeš, enoto INCE – ZU v Mostah. Tam so na ogled postavili izdelke njihovih uporabnikov, ki  so nastali po posebnem principu dela. Umetnost, ki jo izvajajo, se imenuje ART BRUT. To je umetnost, ki nima pravil, uporabljajo jo ljudje, ki so imuni na slikarsko teorijo. Za to obliko umetnosti je značilno, da je ne utesnjujejo okviri klasičnih teorij in trendov, temveč ustvarjalcem omogoča svobodno, predvsem pa spontano izražanje svojega doživljanja in idej. Telesni stik z barvami, glino in drugimi umetniškimi mediji je pri tem zelo pomemben, saj pomeni temelj za kakršnokoli ustvarjanje. Čeprav art brut odklanja vsakršno družbeno uniformiranost in ima izrazito odsotnost želje po odobravanju javnosti, pa je eden od ciljev umetnostne terapije ponovna integracija v širše socialno okolje.

S samostojno razstavo se je predstavljal varovanec Ludvik Kropivšek. Ponosen je na svoje poslikave stolov in platna v tehniki tuš in akril. V družabnem delu obiska pa so nam predstavili še druge svoje talente. Zapeli in zaigrali so nam par pesmic, uporabniki so se med seboj hitro spoznali in ujeli.  Milorad in Tone pa sta dobila priložnost zaigrati na prave bobne in kitaro.

Armenska tradicija med svetom in svetim

V Cankarjevem domu smo si s fotografskim krožkom ogledali razstavo fotografij Rubena Mangasarjana, enega najboljših armenskih fotoreporterjev. Fotografije je razstavljal po vsem svetu, sodeloval s slavnimi fotografskimi agencijami, njegovi posnetki pa so bili objavljeni v številnih pomembnih mednarodnih publikacijah. Njegovi posnetki iz armenskega življenja so nas navdušili.
ARMENIJA OD BLIZU pa je predstavitev manj znane kulture države, o kateri vemo bolj malo. Gre za deželo, ki je prva na svetu uradno sprejela krščansko vero, doživela genocid na začetku prve svetovne vojne, ter po tem usodnem zgodovinskem dogodku postala ena od sovjetskih kavkaških republik, ki je svojo neodvisnost doživela – podobno kot Slovenija – leta 1991. Ogledali smo si to odlično razstavo.

Leave A Comment