Na srednjeveškem trgu gorenjskega mesta Radovljice stoji več kot petsto let stara hiša, v kateri je od leta 1766 delovala lectarska delavnica, medičarstvo in svečarstvo, kasneje pa so v isti hiši odprli gostilno, ki deluje še danes. Po dvesto letih lastnik gospod Jože Andrejaš oživlja lectarsko tradicijo in v hiši je ponovno zaživela lectarska delavnica, v kateri izdelujejo priznane izdelke stare slovenske obrti – lectarijo. Originalen postopek izdelave lectovih izdelkov poteka v pristnem okolju starih kletnih prostorov ob uporabi starih, dragocenih pripomočkov in orodij. Delavnica deluje tudi v obliki muzeja, ki je na ogled tudi za zunanje obiskovalce.
V letu 2009 je lastnik želel prepoznavnost in tradicijo lectarije prenesti v širši prostor in v okviru tega projekta je k sodelovanju povabil tudi Varstveno delovni center Kranj. Po začetnih iskanjih možnih oblik sodelovanja, smo se dogovorili, da bo le-to za začetek potekalo v obliki tedenskih delavnic v hiši Lectar.
Topli ambient lectarske delavnice.

Vsak petek se skupina varovancev iz loške, tržiške in kranjske enote usposablja v izdelavi lectarije po originalnem postopku. Mesijo in valjajo testo, pripravljajo barvo in maso za krašenje, izrezujejo modele iz testa, jih zlagajo na pladnje in pečejo v pečici. Na koncu sledi izdelava okrasnih rožic, finalno krašenje, sušenje ter zavijanje in pakiranje v posebno embalažo.
Priprava testa, valjanje, izdelava modelov, peka. Priprava barve, barvanje, krašenje. Zavijanje in pakiranje v posebno embalažo. Celoten postopek lectarije je zavit v dragocene stare cehovske skrivnosti, v katere imajo vpogled redki izbranci in mojstri. Večina receptov je zaščitena tudi s certifikati.
Končni izdelki. Ponosni smo, da nam je bilo izkazano zaupanje po sodelovanju v tem projektu. V mesecih od pričetka sodelovanja ugotavljamo, da se v okviru delavnic poleg učenja novih spretnosti in osvajanja znanj, odvija še veliko drugih, za obe strani pomembnih stvari. Ena od njih je vsekakor odpiranje novih možnosti in nadgrajevanje trenutnega sodelovanja.

Leave A Comment