Na srednjeveškem trgu gorenjskega mesta Radovljice stoji več kot petsto let stara hiša, v kateri je od leta 1766 delovala lectarska delavnica, medičarstvo in svečarstvo, kasneje pa so v isti hiši odprli gostilno, ki deluje še danes. Po dvesto letih lastnik gospod Jože Andrejaš oživlja lectarsko tradicijo in v hiši je ponovno zaživela lectarska delavnica, v kateri izdelujejo priznane izdelke stare slovenske obrti – lectarijo. Originalen postopek izdelave lectovih izdelkov poteka v pristnem okolju starih kletnih prostorov ob uporabi starih, dragocenih pripomočkov in orodij. Delavnica deluje tudi v obliki muzeja, ki je na ogled tudi za zunanje obiskovalce.
V letu 2009 je lastnik želel prepoznavnost in tradicijo lectarije prenesti v širši prostor in v okviru tega projekta je k sodelovanju povabil tudi Varstveno delovni center Kranj. Po začetnih iskanjih možnih oblik sodelovanja, smo se dogovorili, da bo le-to za začetek potekalo v obliki tedenskih delavnic v hiši Lectar.
Topli ambient lectarske delavnice.

Vsak petek se skupina varovancev iz loške, tržiške in kranjske enote usposablja v izdelavi lectarije po originalnem postopku. Mesijo in valjajo testo, pripravljajo barvo in maso za krašenje, izrezujejo modele iz testa, jih zlagajo na pladnje in pečejo v pečici. Na koncu sledi izdelava okrasnih rožic, finalno krašenje, sušenje ter zavijanje in pakiranje v posebno embalažo.
Priprava testa, valjanje, izdelava modelov, peka. Priprava barve, barvanje, krašenje. Zavijanje in pakiranje v posebno embalažo. Celoten postopek lectarije je zavit v dragocene stare cehovske skrivnosti, v katere imajo vpogled redki izbranci in mojstri. Večina receptov je zaščitena tudi s certifikati.
Končni izdelki. Ponosni smo, da nam je bilo izkazano zaupanje po sodelovanju v tem projektu. V mesecih od pričetka sodelovanja ugotavljamo, da se v okviru delavnic poleg učenja novih spretnosti in osvajanja znanj, odvija še veliko drugih, za obe strani pomembnih stvari. Ena od njih je vsekakor odpiranje novih možnosti in nadgrajevanje trenutnega sodelovanja.