Ob mednarodnem letu astronomije smo pretekli teden obiskali astronomski observatorij Golovec. Prijazno so nas sprejeli ter nam razkazali notranjost objekta, v katerem se nahaja teleskop Vega. Teleskop je namenjen raziskovanju vesolja ter študijskim dejavnostim študentov  Fakultete za matematiko in fiziko. Teleskop je visok je približno 5 metrov, njegovo glavno zrcalo pa ima premer 70 centimetrov. Neprestano se premika, saj sledi določenemu nebesnemu telesu.  Skozi ta teleskop se ne gleda direktno, z njim posnamejo, slikajo in potem posnetke opazujejo prek računalnika. Ogledali smo si tudi njihovo knjižnico, v kateri imajo več kot 4.000 knjig in prav toliko raznih revij, pa še sobo z računalniki.
Največji observatoriji so na Tenerifih, v Čilu, v Arizoni in na Havajih. Za primerjavo – teleskop, ki smo ga videli ima premer 70cm, zdaj pa v Arizoni postavljajo 30 metrskega.
Skozi teleskop na Golovcu že dolgo opazujejo vesolje, a zaenkrat niso uspeli videti še nobenega Marsovca, pa tudi na vprašanje, ali smo v vesolju sami, nam niso znali odgovoriti.  🙂

Na spodnjih slikah so Sonce in naši planeti, zadnja fotka pa prikazuje razmerje v velikosti planetov in oddaljenost od Sonca. Sončni mrk, ki je bil prvega avgusta letos, zvezde in polna luna. Teh slik pa niso posneli na Golovcu, narejene so z navadnim fotoaparatom.

Leave A Comment