Prva postaja na našem izletu je bila gostilni Grof, kjer smo se okrepčali in popili kavo.

Pot smo nadaljevali v Olimje. Ko so se v samostan Olimje leta 1663 naselili patri pavlinci, se je tu začelo sistematično proučevanje zdravilnih zelišč. Gojili in nabirali so zdravilne rože in iz njih pripravljali zdravila. Bratje minoriti, ki so prišli v Olimje leta 1990, so oživili zeliščarsko tradicijo. Po zgledu sv. Frančiška Asiškega, želijo s pripravo domačih zdravil in z molitvijo dodati svoj delež za več duhovnega in telesnega zdravja. Pred samostanom so uredili vrt zdravilnih rastlin, tudi sprehajalne poti in gredice, na katerih raste od 200 – 250 primerkov zdravilnih rastlin. Označene so s slovenskim in latinskim imenom ter pojasnilom, kateri deli rastlin služijo v zdravilne namene in za kakšne bolezni se uporabljajo. V samostanu smo obiskali starodavno lekarno, edinstvene v celem svetu. Vir

Obiskali smo Čokoladnico Olimje, kjer ponujajo raznovrstne kvalitetne čokoladne izdelke. Vsi izdelki so ročno pripravljeni in narejeni v Olimju.
Vir

Dan smo zaključili s kosilom v gostišču Jelenov greben, pika na i pa je bilo hranjenje jelenov. Na osmih hektarjih velike posesti nas je ob prihodu čez vrata Jelenovega grebena pozdravila čreda živali. Ta čreda danes skupno šteje okoli 150 jelenov, košut ter mogočnih muflonov.
Jelene so prvič na posest pripeljali leta 1989 s hrvaških Brionov. Zaradi velikih obdelovalnih površin so jelene kupili, da popasejo travnike, a kaj kmalu so postali prava turistična atrakcija.
Nekdaj še tako plašne živali so spoznale, da je človek njihov prijatelj in da je hrana, ki jim jo ponudi pravzaprav odličnega okusa.
Vir

Leave A Comment