Zdenka je uporabnica socialnovarstvene storitve vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji in storitve institucionalnega varstva, ki ju izvaja VDC Kranj. Do leta 2014 sta z mamo živeli v Sebenjah, vključena je bila v storitev varstva, vodenja in zaposlitve pod posebnimi pogoji v enoto Tržič.
Prvič sva se srečali na udeležbi letovanja, izvedenega v okviru izvedbe nadstandardnih vsebin v VDC Kranj. Spomnim se je kot tihe osebe, ki se je v začetku svoje vključenosti držala zase in redko govorila z drugimi, še posebej s tistimi, ki jih ni poznala.
Leta 2014 se je Zdenka vključila v bivalno enoto ter storitev VVZPP v Škofji Loki. Njena mama je bila istočasno sprejeta v dom za starejše v Kranjski Gori. S pooblastilom direktorice, od takrat zanjo opravljam skrbniške naloge, kar obsega varovanje pravic in pravnih koristi varovanke, vestno skrb za njeno osebnost ter skrb za razpolaganje s finančnimi sredstvi. V tej vlogi sem se z Zdenko pogosto srečevala z namenom urejanja uradnih zadev ter druženja.
Opazila sem, da me zaradi vloge skrbnice sprejema drugače kot prej. Postajala je vse bolj odprta, sproščena, predvsem pa komunikativna. Pogosto sva odšli v mesto na sprehode, na kavico in tortico. Včasih kar tako, vedno pa za rojstni dan in ostale praznike. Nekajkrat se nama je na teh srečanjih pridružila tudi Marjetka iz enote Tržič, ki jo Zdenka dobro pozna. Skupaj smo poskusile mehiško in kitajsko hrano 🙂 . Ta srečanja so bila za vse tri nekaj posebnega.

 

Zdenko sem v vseh letih nekajkrat spremljala na obisk k mami, v Dom Viharnik, v Kranjsko Goro. Obiske smo navadno združili z izletom za nekaj drugih stanovalcev bivalne enote. Sprehodili smo se ob jezeru Jasna ali obiskali središče Kranjske Gore, Zdenka je v medtem preživela čas z mamo. Snidenj sta bili seveda zelo veseli.
Septembra 2019 sva se z Zdenko udeležili dobrodelnega koncerta Vilijem Julijan za otroke z redkimi neozdravljivimi boleznimi v Križankah. Karti so nama priskrbeli v bivalni enoti. To je bil za obe poseben dogodek!
V zadnjih dveh letih so se stiki med nama zaradi epidemiološke situacije in upoštevanja ukrepov skladno s priporočili, omejili. Ohranjali sva jih preko telefonskih pogovorov. Zdenka je po telefonu klepetala še bolj živahno, kot ob srečanjih v živo  🙂 ! Pripovedovala je, kako preživlja čas, kaj zanimivega počne, pripovedovala je o zanimivih in zabavnih dogodkih, ki so jih organizirali v bivalni enoti skupaj z zaposlenimi. Pozanimala se je tudi o prijateljih in zaposlenih iz drugih enot.

 

Začetek lanskega poletja sva z veseljem proslavili v mestnem jedru Škofje Loke s prvim, najboljšim sladoledom.
Do konca leta se nama je uspelo še nekajkrat sprehoditi po mestu in poklepetati ob kavici, kjer Zdenka še posebej uživa.
Ob koncu leta 2021 je imela priložnost obiskati mamo v Domu Viharnik.
Prav na zadnji dan leta 2021, sva se zadnjič v tem letu skupaj z drugimi stanovalci bivalne enote sprehodili po zimskem Mestnem trgu v Škofji Loki.