V letošnjem letu smo zasnovali naše dneve odprtih vrat nekoliko drugače. Vsak dan se je predstavljala ena izmed naših enot s svojim programom, v katerega so se lahko vključili tudi obiskovalci. In ni bilo malo gostov, ki so se z veseljem preizkusili v različnih dejavnostih v kateri izmed ponujenih delavnic.

V kranjski enoti smo prikazali fizioterapevtsko obravnavo. V VDC Kranj imamo zaposleno fizioterapevtko, ki v obravnavo vključuje uporabnike vseh enot. S strokovne plati je predstavila to dejavnost, sledil pa je tudi praktični prikaz z uporabnikom. Množično je bila obiskana tudi lectarska delavnica, ki je pri nas novost. Uporabniki se učijo izdelave priznanih izdelkov stare slovenske obrti – lectov v obliki tedenskih delavnic v hiši Lectar v Radovljici. Po originalnem postopku izdelujejo lectove izdelke v pristnem okolju starih kletnih prostorov, ob uporabi starih, dragocenih pripomočkov in orodij. Na dnevu odprtih vrat pa so svoje znanje s ponosom predstavili tudi obiskovalcem. Delavnica art brut  ustvarjalcem omogoča svobodno, predvsem pa spontano izražanje svojega doživljanja in idej. Uporabniki pri ustvarjanju niso omejeni, njihova pot je prosta. Prikazali smo izdelavo skulpture – drevesa, ki bo predstavljalo vse enote VDC Kranja. V gospodinjski delavnici so se uporabniki potrudili in pripravili slastne dobrote. Dišalo je ne samo v kuhinji, prijetne vonjave pa so privabljale naše obiskovalce na degustacijo. Vsem je teknil odličen jabolčni zavitek, posladkali so se lahko tudi s kokosovimi kroglicami in čokoladnimi kockami. Vsa pohvala odličnim kuharjem – slaščičarjem. Ena izmed pomembnih dejavnosti našega zavoda je tudi razvoj in izdelava lastnih izdelkov, s katerimi smo že močno prisotni in prepoznavni na trgu. Prikazali in ponudili smo pestro paleto predvsem glinenih izdelkov, pa tudi voščilnice in izdelke iz drugih materialov. Pripravili smo bogat srečelov, vsaka srečka je zadela :-). Odziv je bil nad pričakovanji. Glasbeno delavnico že nekaj časa vodi zunanja sodelavka Barbara. Naučili so se veliko pesmi, ki so jih z veseljem zaigrali obiskovalcem na dnevu odprtih vrat. Zadovoljni smo z obiskom in da smo lahko pokazali, kako pestre programe nudimo našim uporabnikom. Veseli nas, da je bil odziv ožje in tudi širše okolice tako zelo pozitiven, kar kaže na našo povezanost z okoljem in pravilno usmeritvijo našega zavoda.
Še vtisi z dneva odprtih vrat v tržiški enoti.
Vrata Varstveno delovnega centra Kranj – enote Tržič so za obiskovalce vedno odprta.  12. novembra pa smo jih odprli na stežaj – izvedli smo namreč dan odprtih vrat. Preko medijev in tudi z vabili smo povabili ljudi,  naj si ogledajo, kako poteka naša socialnovarstvena storitev, naš vsakdan. Z veseljem lahko povemo, da je vabilo prišlo na mnoga ušesa in nas je obiskalo veliko ljudi. Pozdravili smo jih s petjem in plesom , ki sta le dve izmed aktivnosti za dvig kakovosti življenja, ki poleg zaposlitve pod posebnimi pogoji potekajo v naši enoti. Obiskovalce smo nato povabili, naj se našim uporabnikom pridružijo pri različnih delavnicah – v enem delu naše enote so uporabniki pokazali, kako izdelujejo glinene krožnike in okraske, pri sosednjih mizah so šivali okraske za božično jelko iz filca, pod mentorstvom g. Vinka Hlebša so slikali na platna, drugod so nastajale novoletne voščilnice. Vmes pa so se lahko še okrepčali s kavo in pecivom, ki so ga uporabniki pripravili v gospodinjskem kotičku. Veseli smo bili vsakega obiskovalca posebej, veliko je bilo tudi takih, ki prej pri nas še niso bili. Lahko rečemo, da so bili mnogi prijetno presenečeni, kar se je izkazalo tudi pri nakupu izdelkov naših uporabnikov. Hvala vsem, ki ste si vzeli čas in se oglasili pri nas. Prav zato je bil naš dan odprtih vrat še posebno lep dan.

Leave A Comment