Na vabilo ga. Marinke Štirn smo si v mesecu oktobru, mesecu požarne varnosti, ogledali gasilski dom v Šenčurju. V lepem jesenskem dnevu smo se peš odpravili proti domu. Pričakala sta nas ga. Marinka in David, za katerega smo kasneje izvedeli, da je poveljnik enote.
Povabila sta nas v pisarno, kjer sta nam v kratkih besedah predstavila kako poteka razpored dela pri njih, koliko gasilcev imajo, kako se odzovejo na klic ob nevarnostih in še cel kup zanimivih informacij o delovanju njihove enote. Strinjali smo se, da so zelo uspešni pri svojem delu in se zelo hitro odzovejo na poziv.
Po predstavitvi smo si ogledali njihovo opremo, ki je pripravljena čakala v garaži. David nam je demonstriral kako hitro si obleče svojo obleko in zakaj ima on rdečo čelado ostali pa rumeno – zato ker je poveljnik 🙂
V garaži je bil parkiran »tavelik« gasilski avto. Bili smo prevzeti nad njegovo velikostjo, predvsem pa kako se je svetil.  Tovornjak je dobro opremljen z vso obvezno opremo, ki je vedno v pripravljenosti. Ker smo bili zelo radovedni, kako gasijo požar, nam je poveljnik pripravil cev, s katero smo ciljali v oddaljen cilj. Zelo nas je pohvalil, ker smo bili vsi uspešni pri »gašenju«. Za nagrado smo lahko splezali v tovornjak in se postavili kot pravi gasilci.

Z manjšim gasilskim avtom, v katerem se na mesto požara pelje poveljnik, smo se popeljali skozi Šenčur in smo še tako dobili dobro predstavo, kako se počutijo gasilci. Povedali so, da je tudi njih včasih strah, ker ne vejo kako se bo situacija rešila.
Ob koncu našega srečanja, kjer so nas tudi lepo pogostili, smo se jim zahvalili in jim čestitali za uspešno delo. Prepričali smo se, da imajo v občini Šenčur res dobro gasilsko enoto, na katero smo tudi mi ponosni.

Leave A Comment