Bilo je lepo petkovo dopoldne, ko smo se odpeljali na obisk k radioamaterjem iz Železnikov. Radioamaterji so brunarico in svoje antene postavili na vrhu vasi Golica, od koder lahko ujamejo signale drugih radioamaterjev po celem svetu.
Po radio-postaji smo se pogovarjali z Izraelcem Larry-jem iz Haife, ko pa smo veliko anteno, ki stoji na 20 metrskem stolpu obrnili v smer severo-zahod, pa smo slišali veliko Rusov ter Japoncev. Mitja, Klavdija in Barbara so si na ušesa nadeli slušalke, ter poslušali njihove pogovore. Kasneje smo si pogledali tudi nekaj radioamaterskih kartic, ki si jih za vsako zvezo (pogovor) med sabo izmenjajo.
Pogovor med radioamaterji smo še malo razumeli (thank you, spasiba, harašo, sayonara,…), njihovega “piskanja” oz. morsejeve abecede, ene izmed metod sporazumevanja, ki jo oddajajo z elektronskim tasterjem, pa nič več.

Lokacija kjer stoji radioamaterska postojanka je obenem tudi velik pašnik. Krave so se nam sicer takoj umaknile, njihovi še sveži spominki pa so ostali.

Leave A Comment